måndag 17 oktober 2011

Tydligen betydligt lättare att vara efterklok än klok före!

Inlägg skrivet av Anneli.

Läste på FASS hemsida och bipacksedeln för Pandemrix för att se hur Läkemedelsverket uppdaterat biverkningarna av vaccinet. Jag kan inte förstå att inte media har uppmärksammat dessa ändringar mer eftersom de borde säga en hel del om den verklighet som myndigheterna in i det längsta försöker förneka, bl a från Läkemedelsverkets sida.

Det har väl säkert inte undgått någon med visst intresse för ämnet att vaccineringen medfört att många barn och ungdomar drabbats av narkolepsi. Jag är inte särskilt uppdaterad om själva sjukdomen men enligt FASS är det ”ett långvarigt tillstånd som ger stor trötthet dagtid” Jag trodde narkolepsi var en livslång sjukdom? Det ordvalet kanske skulle få fler att reagera starkare så därför undveks det? Vidare ska man därför enligt FASS vara särskilt försiktig med Pandemrix ”om man är under 20 år då vaccination kanske inte rekommenderas” Även allergiker uppmanas vara särskilt försiktiga. Tydligen ska du tala om för din läkare om du är/ misstänker eller planerar bli gravid eftersom du ”bör diskutera med din läkare om du KAN få Pandemrix”

Om vi backar bandet något…Hur var det nu det lät hösten 2009?? Var det inte så att det var JUST dessa grupper barn och gravida, minns inte om allergiska också tillhörde riskgrupperna, som så fort som möjligt, absolut snarast för att ha en chans att överleva vintern och den hotande influensan (lite överdrivet men ändå) skulle vaccineras?! Riskgruppen för svininfluensan är nu helt plötsligt riskgruppen för biverkningar istället. Alla vi som drabbats vet ju hur enormt mycket bevis som krävs för att symptomen över huvud taget ska hamna på bipacksedeln. Varför gravida bör vara försiktiga kan ju bara betyda att det bland många hänt något mycket negativt med denna grupp som inte går att förklara bort!? Inget som i sånt fall direkt kommit fram i media vilket är förvånande.

Även de som tillhörde riskgruppen 2009 men som haft turen att inte drabbats av biverkningar borde ju vara rasande med tanke på vilken RISK de faktiskt blev utsatta för. Tänk alla vi föräldrar som inte vågade annat än att göra som myndigheterna i det närmaste krävde! Vi utsatte det käraste vi har för en otrolig risk, både födda och tydligen även ofödda barn. Förstår att det är lättare att skaka av sig detta om man nu faktiskt inte drabbats men egentligen borde alla föräldrar känna sig enormt svikna och reagera!

Det framgår än idag inte av bipacksedeln att vaccinet gett svåra kroniska tillstånd. Däremot står det att Biverkningarna som t ex huvudvärk, trötthet, muskel- ledvärk, stickningar, domningar, yrsel, allmän sjukdomskänsla ”försvinner vanligen inom 1-2 dagar utan behandling. Om de kvarstår, kontakta din läkare. Med” Mycket sällsynta t ex neurologiska störningar uppmanas patienten också att omedelbart kontakta läkare.

Det Läkemedelsverket och Socialstyrelsen glömde skriva i denna information på bipacksedeln var att:

Om du drabbas av någon svår biverkning så kommer vi inom vården att i första hand säga: Det är slumpen som gjort att du fått dessa besvär samtidigt som du vaccinerats, bara för att du fick dessa symptom samtidigt som sprutan, som du dessutom aldrig tidigare haft så beror det i alla fall inte på vaccinet. Det är ditt eget immunförsvar som reagerat och vänt sig mot den egna kroppen, och alltså inte vaccinet i sig….( var är skillnaden???)

Om du Står på dig kommer vi att säga följande: Det är så nytt med detta vaccin så ingen vet egentligen vad som kan ha drabbat dig. Det är ju inte testat tidigare.

Eller: När så många i en population vaccineras så blir det vissa som drabbas (lite svinn får vi räkna med) Men nyttan var i alla fall så stor att vi anser detta som en lyckad kampanj.

Och att om du skadas av vaccinet finns inget botemedel eller annan behandling. Du hade otur. Du mår bättre om du kan acceptera din situation och inte tänka så mycket på dina besvär. Mindfullnes är bra…t ex

Vi kommer att ta bort vissa komponenter till ett annat vaccin men det betyder ju inte att Pandemrix var ett farlig/ dåligt vaccin!

Jag är rätt säker på att många av oss drabbade och våra anhöriga känner igen sig. Det känns nästan som mantran man inom vården fått för att bemöta oss känsliga individer med. Jag är personligen oerhört tacksam för att ha haft en engagerad och noggrann läkare och blivit grundligt och seriöst utredd och framförallt trodd från början men vet att många inte haft samma tur. Men faktum kvarstår: Trots detta har jag, tillsammans med många andra kvar mina biverkningar och snart har två år gått!!!!!. Många har så svåra besvär att ingenting fungerar längre, individer i alla åldrar är drabbade och kämpar något oerhört. Fallen med barnen som fått den hemska sjukdomen narkolepsi är inte de enda som blivit svårt sjuka. Men om detta skrivs eller debatteras nästan ingenting i medierna.

Livet kommer kanske för många aldrig att bli sig likt igen. Läkemedelsverket- Socialstyrelsen-Sjukvården som faktiskt orsakat oss detta lidande tar inte sitt ansvar. Istället för att hitta orsaken och behandling läggs energin och resurserna på att mörka så mycket det går! Vi drabbade är bara toppen av ett isberg, det är jag övertygad om. Varför inte köra med öppna kort från myndigheternas sida istället? Om man vänder på steken kan man ju istället gå ut till allmänheten med en lista på en rad symptom som man trots allt vet många fått av vaccinet och uppmana vaccinerade individer att reflektera över om det är något de drabbats av i samband med vaccination men inte själva satt i samband! DÅ skulle man få rättvis statistik!

Tack för ordet / Anneli

3 kommentarer:

 1. En svensk registudie har gjorts i Stockholms län för att se om neurologiska samt autoimmuna sjukdomar ökat efter Pandemrix-vaccineringen. Ingen ökning hade skett gällande bl.a MS, Guillain-Barré Syndrom, Diabetes mm. Bättre de lagt ner tid på att studera hur många biverkningsrapporter de fått in från sjukvården,och då säkert upptäckt många slags reaktioner från detta vaccin,fast med en gemensam nämnare, de liknar varann i symtombild.
  Många har fått svåra neurologiska reaktioner, som inte kan diagnostiseras bland de sjukdomar som går att ställa diagnos på i dag. ,men de liknar alla dessa sjukdomar,för det är en neurologisk reaktion.

  SvaraRadera
 2. Den nya registerstudien de gjort i Stockholm var helt onödigt att publiceras. Trovärdigheten i resultatet är noll. Visar bara ännu en gång inkompetensen.

  SvaraRadera
 3. Jag har fått höra alla dessa förklaringar på två år.../Tove som e en del av slumpen!

  SvaraRadera